Noutajan kanssa harrastaminen

Noutajien taipumus- ja metsästyskokeet (NOU, NOME)

Noutajien taipumus- ja metsästyskokeet ovat noutajien rodunomaiset koemuodot. Metsästyskokeeseen osallistuminen edellyttää hyväksyttyä suoritusta taipumuskokeesta (NOU). NOME-kokeen kautta koira voi saada Suomen käyttövalion (FIN KVA) arvon. NOU/NOME-koulutusta ja kokeita järjestää yhdistyksen NOME-toimikunta. Mikäli tarvitsen NOME-harrastusta varten treeniriistaa, niin yhdistyksemme myy niitä jäsenilleen. Katso lisää toimihenkilöt-sivulta.

Metsästyskoirien jäljestämiskoe (MEJÄ)

Metsästyskoirien jäljestämiskoe soveltuu hyvin noutajille. Kokeessa jäljitellään tilannetta, jossa pyritään koiran avulla löytämään haavoittunut hirvieläin sen jättämän verijäljen avulla. Jälkikoirat voivat tavoitella Suomen jäljestämisvalion (FIN JVA) titteliä. Taitavia jäljestäjiä voidaan käyttää apuna esimerkiksi liikenteessä haavoittuneen hirvieläimen etsimisessä. MEJÄ-kokeita ja -koulutusta järjestää MEJÄ-toimikunta.

Näyttelyt

Koiranäyttelyt ovat avoimia kaikille rekisteröidyille koirille. Niissä ulkomuototuomari arvostelee koirat suhteessa rotumääritelmään. Tämän lisäksi parhaiten rotumääritelmää vastaavat koirat kilpailevat keskenään sertifikaatista. Arvostelussa otetaan huomioon ulkomuodon lisäksi myös koiran luonne ja käyttäytyminen. Suomen muotovalion arvon (FI MVA) saavuttaakseen noutaja tarvitsee kolme näyttelyistä saatavaa sertifikaattia sekä hyväksytyn taipumuskoetuloksen. Yhdistys järjestää näyttelyharjoituksia sekä leikkimielisiä, epävirallisia näyttelyitä (match Show), joissa voi opetella näyttelykäyttäytymistä. Näyttelytoimikunnan yhteystiedot löydät yhdistys-sivun alta.

Rally-toko (RTK)

Rally-toko on hieman tottelevaisuuskoulutuksen kaltainen laji, johon yhdistyy myös osia esimerkiksi agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokon tavoitteena on koirakon hyvä yhteistyö. Rally-tokossa suoritetaan tuomarin luoma rata, joka koostuu 10-20 erilaisesta tehtäväkyltistä riippuen kilpailtavasta luokasta. Radan pituus ja kylttien vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.


Agility

Agility on koirien vauhdikas esteratakilpailu ja useimmille noutajille mieluisa laji. Agilityradalla on monenlaisia esteitä, jotka koiran täytyy suorittaa mahdollisimman nopeasti ja huolellisesti. Menestyksekkäästi agilityssä kilpailleet voivat saavuttaa agilityvalion (FIN AVA) arvon.


Tottelevaisuuskoulutus (TOKO)

Koirien tottelevaisuudesta kilpaillaan tottelevaisuuskokeissa, joissa menestyneimmät koirat voivat saavuttaa Suomen tottelevaisuusvalion (FIN TVA) arvon. Kaikki tottelevaisuuskoulutus ei kuitenkaan tähtää kilpailuihin, vaan hyvä peruskoulutus on tarpeen jokaiselle noutajalle niin pohjana muiden lajien harjoittelulle kuin kotioloissakin.


Noutajien peruskoulutuskurssi

Etelä-Savon Noutajakoirayhdistyksen peruskoulutuskurssi on suunnattu erityisesti noutajille, jotka eivät ole vielä osallistuneet peruskoulutukseen. Kurssi sisältää perustottelevaisuusasiaa ja siksi mukaan otetaan muitakin rotuja, jos mukaan mahtuu. Jokaisen kurssin aikana perehdymme lyhyesti noutamiseen. Noutajilla on osallistumisoikeus palveluskoiralajien kokeisiin ja vesipelastuskokeeseen. Uusista kursseista tiedotetaan aina yhdistyksen nettisivuilla ja facebookissa!


NOUTAJARODUT

Noutajat kuuluvat lintukoiriin. Niiden alkuperäinen käyttötarkoitus on toimia metsästäjän apuna haavoittuneen tai kuolleen pienriistan löytäjänä ja talteenottajana. Erityisesti vesilinnustuksessa noutajan käyttö on suositeltavaa, koska siten voidaan välttää haavoittuneiden lintujen jääminen maastoon. Noutajia on kuutta eri rotua: chesapeakelahdennoutaja, kiharakarvainen noutaja, kultainennoutaja, labradorinnoutaja, novascotiannoutaja ja sileäkarvainen noutaja.

Lisätietoja rotuyhdistysten sivuilta